12 Mayıs 2015 Salı

Bilgelik Tehdit Altında!


"Zeka doğanızdan gelir. Akıl ise edinilir. Arkasına bilgelik de eklerseniz, kamil oldunuz. Yazmak kolay, yapmak zor ;)" link

Teknolojik gelişme ve İnternet ile gelen küresel köy kavramları Bilgelik için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Bilgelik nedir?
İnsan doğası gereği belli bir zeka kapasitesi ile doğar. Yaşamı boyunca bu ölçülebilir zeka seviyesi sınırlı olarak değişebilir. Yani bilmemne bitkisinin kökü, bir diğerinin sapı yenerek geliştirilemez. Kimi çevresel etkenler ile azalıp çoğalabilir. Örneğin bir yerde Amerika'da askere alınan bireylerin IQ'larının 10 puan kadar azaldığını okumuştum. Ancak sanırım, zeka seviyesini belli sınırlar dışında değiştirmek pek olası değil. Akıl ise edinilir. Örneğin okuyarak işe başlayıp bunlardan yaptığınız çıkarımlar sizi daha akıllı yapabilir. Ne okuduğunuz ya da ne kadar okuduğunuzdan çok, bunlardan edindiğiniz bilgileri içselleştirdiğiniz seviyede daha akıllı olmanız mümkündür. İyiye kullandığınız zekanız, aklınız ve gücünüz sizi bilgeliğe ulaştırır.

Kısaca kemale ermek için kendini geliştirmek sizi bilgeliğe ulaştırabilir. Tüm toplumun bilgeliğe ulaşması ise pek mümkün olamamıştır. Zeka, akıl, iyilik ve güç bileşenlerinden biri olmadığında ya da yetersiz kaldığında bilgelik mümkün olmaz. 

Kadim uygarlıklarda bilgelik için uğraşılmış, bilgelik yolunda ilerlerken edinilmesi gereken pek çok özellik ve bilgi hak etmeyenlerden uzak tutulmuştur. Bilgi onu iyilik ile kullanmasını bilmeyen bir kişinin elinde kolayca kötülük adına kullanılabilecek ve çirkin sonuçlara neden olabilir. Oysa güç kemale ermiş bir kişinin elinde güzel sonuçlar doğurabilir. Tarihteki iki isim güzel örnek olabilir buna. Hitler ve Atatürk. Hitler elindeki gücü insanlığın kötülüğü için kullanmış bilgiye sahip olmanın iyilik ile bir arada kullanılmadığında çirkin sonuçlar doğurduğunu göstermiştir. Adı gibi kamil bir kişi olan Kemal Atatürk ise zekasını, aklını ve gücünü bir milletin iyiliği için kullanmış ve güzel bir sonuca ulaşmıştır. Her ikisi de arkasından büyük insan topluluklarını sürüklemiştir. Biri felakete, diğeri ise mutluluğa ulaştırmıştır takipçilerini.

Tüm gelişmelere, teknolojiye ve bilgimize rağmen iyilik ve kötülüğün savaşı sürüyor. Kötü yanı, savaşın kazanan tarafı olmayabilir. Bilgelik, uygarlık tarihimiz boyunca olduğu gibi şimdi de tehdit altında.

Bilgelik tehdit altındadır. Bu yeni bir şey değildir. İnsanlık tarihi boyunca bu böyledir. Bir gün bunu değiştirebilir ve bilgeliği genel kabul gören ve ulaşılmak için çaba sarf edilen bir hale getirebilirsek insanlık için daha mutlu yarınlara ulaşabiliriz. Aksi ise belki de yok oluş ile sonuçlanan bir başka hikaye olabilir.

Daha fazlası için okumalık öneri: Fermi Paradoksu Vikipedi, Felsefe Taşı, Herkes Nerede?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatay Zeka

Bir süredir Suno.com (#reklam değil) ile oynuyorum. Önce bir Eurovision taşlaması rock şarkı yaptım . Aslında öylesine pek ne yaptığını anla...