11 Ağustos 2014 Pazartesi

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba.

Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim.

Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim.

1- Özel ölçüm cihazları,
2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler,
3- Özel depolama çözümleri,
4- Fermantasyon başlatıcılar,
5- Fermantasyon durdurucular,
6- Alkol seviyesi ölçerler,
7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri,
8- Özel saklama yöntemleri,
9- Özel sıkma presleri ve yöntemleri,

bu liste daha da derin internet araştırmaları yaparsanız uzatılabilir. Ancak bu hali ile bile son derece kafa karıştırıcı. Tamam, şarap yapımı bir yerde bilim ve sanatın birlikte yürütüldüğü işlemler bütünü olarak tanımlanabilir. Ama abartmaya gerek yok, şunun şurasında evde kendi tüketimimiz için sofra şarabı yapacağız, bu roket bilimi gibi zor olmamalı.

Şarap, sanırım insanlık için oldukça eski bir içecek. Üzümleri saklamanın kolay bir yöntemini ararken şans eseri bulunmuş olabilir, zira sirke de benzer şekilde elde ediliyor. Dolayısıyla işlem aslında kendi kendine olmuş ve şans eseri ortaya çıkmış olabilir.

Şarap Oluşumu Hakkında Kısa Bilgi

Üzüm, yaşamak ve üremek için onun içindeki şekeri yiyerek, artık olarak bir miktar alkol üreten bakterilerin sayesinde şaraba dönüşür. Dolayısıyla, oluşan etil alkolün, bakterilerin sindirimleri sonucunda ortaya çıkması tuhaf bir gerçektir :) Bu arada üzümün tadı ve kokusu alkol ile burulsa da içimi hoş ve içilen miktar abartılmazsa yararlı bile diyebileceğimiz bir sıvı ortaya çıkar.

Şarabın Yapımı

Binlerce yıllık şarap üretimi birikimimiz, şarabın üzümünün yağışın az olduğu dönemlerde daha kaliteli sonuçlar alınmasına yaradığını göstermiştir. Dolayısıyla bu bilgi aklınızda olsun. Ancak hemen belirteyim, ben sadece sıradan sofra şarabı peşinde olduğum için, üzümü manavdan, süpermarketten, pazardan, yani bulduğum her yerden aldım. Fazla seçici olmadım anlayacağınız. Kimi arkadaşlarım hasat zamanı daha çok şarap üretimi için yetiştirilmiş üzümleri üreticisinden direkt olarak alıyor. Doğal olarak daha güzel bir şarap çıkıyor ortaya. Aklınızda bulunsun.


1-
Eğer 5 litre civarı şarap elde etmek istiyorsanız 8-10 kilo üzüm almanız gerekir.
Ben kırmızı üzüm kullanıyorum. Bu arada şaraba koyu kırmızı-bordo rengini üzümün kabuğu veriyor. Dolayısıyla ne kadar koyu renkli üzüm bulabilirseniz o kadar güzel ve koyu renkli şarap elde edebilirsiniz. Sıkarken dikkat ederseniz kırmızı üzümün içinin kırmızı olmadığını görürsünüz.

2- Üzümleri yıkamayın! Aldığınız gibi kullanın. Sadece içerisindeki çürükleri ve yabancı maddeleri ayırın. Üzerlerindeki bakterileri fermantasyonu başlatmak için kullanacağız, yıkamanız onları uzaklaştıracaktır. Dolayısıyla ekmek mayası falan eklemeye gerek yok. Saplarını ve çöplerini de ayıklamanıza gerek yok. Elde ettiğiniz şıranın içerisine 10 litreye bir çay bardağı kadar şeker ekleyebilirsiniz. Ancak üzümleriniz az sulu ve çok tatlıysa gerek yok. Sadece yemeklik üzümler yeterince tatlı değilse bu eklemeyi yapın.

--------------------------------------------
İsteğe kalmış kısım:


Bu işi usulünce yapmanız için bir hidrometreye ve içinde ölçüm yapmak için bir ölçü kabına ihtiyacınız olacak. Medikal malzeme satan yerlerde bulabilirsiniz. Yoğunluk değeri 1,095 = Litre/Şeker oranı 248 = Alkol Yüzdesi 12,3 (bütün değerler birbirinin karşılığı) değerini gördünüz mü? Tamamdır.
--------------------------------------------

3- Ben az yaptığım için elimle sıkıyordum üzümleri. Biraz zahmetli ve uzun sürüyordu. Ayrıca ikinci bir sıkıştırma gerektirmesin diye üzümleri neredeyse tek tek sıkıp sularının iyice çıkmasını sağlıyorum. Dikkat üzümleri sıkarken bir alet kullanırsanız çekirdeklerinin kırılıp, ezilmemesine dikkat edin. Şarabın tadını bozarlar. Kırılmazlarsa şıranın içerinde kalmalarının sakıncası yok.

Elle sıkmak zor gelebilir. Bu durumda döküm altı olan bir orta boy çelik tencere ile üzümleri plastik bir leğenin içinde ezebilirsiniz.

Bir kaç yıldır üzümleri aldığım yerde patlatan bir alet var. Artık bu sayede işler çok daha kolay oluyor.

Şarap sıkma işi makine ile daha kolay yapılıyormuş! İşte, nasıl yapıldığını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.


4- Sıkılmış üzümleri ve saplarını, çekirdeklerini, çıkan suyu (şıra) yani elinizde ne varsa hepsini bir şişeye ya da turşu kabına doldurun. Ben 10 litrelik su pet şişelerini, ya da 20 litrelik turşu pet şişelerini (bu tür öteberi satan mahalledeki dükkandan aldım) kullanıyorum (Nedenini az sonra okuyacaksınız).


5- Şişenizi ağzına kadar tıkabasa doldurmayın. Fermantasyon sırasında posa ve çerçöp kısmı yukarı doğru çıkacağından taşar. 7 - 15 santimlik bir boşluk bırakmanız iyi olur. Çok şarap yapacaksanız 20 litrelik kalın su petlerini kullanabilirsiniz ama ağızları vidasız olduğundan gaz çıkışını kontrol etmek zor olur.


6- Şişenizi karanlık ve ne çok serin, ne de çok sıcak bir yere koyun. Eğer bir deponuz varsa olur. Yoksa tuvalet (başka bir iş için kullanılmayan!) bu iş için uygun bir mekan. Mutfak da olur ama temiz olması şart.


Hava kilidi ile çıkan gazı sorunsuzca dışarı atabilirsiniz. 

7- Fermantasyon genellikle 1 ya da ikinci güne kadar başlar. Şişenin genleşmesinden ve gerginliğinden bunu anlayabilirsiniz. Şişede oluşan karbondioksit nedeniyle dışa doğru bir basınçtan oluşan bu durum normaldir. O gazın dışarı çıkması, buna karşın içeri ortamın havasının şişenin içine girmemesi gerek (Yoksa şarap bozulabilir). Pet şişenin ağzındaki kapağı dikkatlice aralayıp (tam açmayın) gazın yavaş yavaş sızmasını sağlayacak şekilde bıraktığınızda, sorun kalmaz. Kokladığınızda ekşi bir koku alacaksınız (Ekşi ekmek mayası da benzer yöntemle elde edilir). Gün geçtikçe dikkat ederseniz, bu kokuya belirgin bir şekilde alkol kokusu da eklenecek. Kapak yerine alternatif olarak şişenin ağzına bir ameliyat eldiveni takabilirsiniz. Şişen eldiven, kenarlarından fazla basınçlı gazı atar (iyi ayarlayamazsanız eldiven gaz atacağına füzeye dönüşerek fırlayabiliyor!). Görüntüsü de değişik olur ;) Daha da düzgün olsun isterseniz bir hava kilidi alın (12-15 TL) şişenin ağzına onu takıp, içine de biraz su koydunuz mu, şişenin içerisindeki pozitif basınç nedeniyle karbondiyoksit dışarı çıkar ama içeri hava girmez.

Basit Hava Filtresi nasıl yapılır?


8- Dört gün kabukla bekletmek rengi ve kokuyu almak için yeterli oluyor, fazla beklerse tadında bozulma olabiliyor. Bu biraz üzüme de bağlı aslında) alt kısımda koyu renkli bir sıvı birikimi net bir şekilde görülebilecek duruma gelir. Ayrıca en altta beyaz bir tortu da oluşmuş olmalı. Bu tortu genellikle şekeri yiyip, alkol oluşturan bakterilerin kendi atıklarından (alkol) dolayı hafif uykuya geçmeleri nedeniyle ortaya çıkar.



9- 4 gün geçince elimizdeki yarı mamülü içerisindeki çerçöp, sap ve posalardan arındırmamız gerekiyor. 10 litrelik pet su şişelerinden kullandığınızda başta içine bu malzemeleri doldurmak zor da olsa, ağzın darlığından dolayı, bir huni yardımıyla bir diğer pet şişenin içerisine önce sıvı kısmını alsanız, daha sonra da şişeyi diğerinin üzerine yerleştirip birkaç saat süzülmesini bekleseniz hemen hemen tüm posayı sıvı kısımdan ayırırsınız. Daha önce güzelce tek tek sıktığımız için yeniden preslemeye gerek yok. Geniş ağızlı bir turşu kabı kullanıyorsanız cibreyi (katı kısımlar ve sıvı) üzerine bir tülbent açtığınız leğene boşaltıp, daha sonra tülbente sıkıştırdığınız malzemeyi güzelce sıkabilirsiniz. Dolayısıyla bu yöntemle kaybınız daha az olabilir. 22 kilo üzüm tülbentte sıkılınca 3 kilo kadar posa kalıyor (üzümler, sapları ve çekirdekleri). Bu malzeme 19 litrelik su damacanasını dolduruyor. Geriye damacananın ağzını kapatıp tıpaya bir hava filtresi takmak kalıyor.




10- Süzülmüş yarı mamul kokusu artık daha çok şaraba benzer. Tadına bakın. Fermantasyon bitmediği için biraz buruk, biraz da şekerli bir sıvı olmalı (üzümüne göre değişebiliyor). Yeniden ağzını kapatıp fermantasyonun sürmesini ve gazın çıkmasını sağlamanız gerekecek.


11- Gaz çıkışı tamamen bittiğinde (1-2 ay sürebilir) Bir başka şişeye bir hortum yardımıyla üst kısımdan aktararak altta biriken beyaz kesimden kurtulun. Bu tortu kısmı şaraba karıştırmadan şarabı üzerinden dikkatlice almanız gerekiyor. Gaz çıkışının bitip bitmediğini gazın çıkışının durmasından anlayabilirsiniz ;) Ayırdığınız şarabı bir süre daha dinlendirdiğinizde yeniden beyaz tortu oluşabilir ondan da aynı şekilde sıvıyı başka bir şişeye aktararak kurtulabilirsiniz. Bu şarabınızın berraklaşmasını sağlar. Burada şişeden şişeye aktararak berraklaştırdığınız şarabın bozulmasını önlemek için şişenin üzerinde fazla hava kalmamasına dikkat etmeniz gerekir. İşiniz bittiğinde ayrı şarap şişelerine aktarıp ağızlarını kapatarak şarabınızı saklayabilirsiniz. Bunun için içi güzelce yıkanıp, temizlenmiş bir litrelik vidalı kapaklı şarap şişelerini kullanabilirsiniz.

Dinlendirme:

Şarap dinlendikçe güzelleşir. Serin bir ortamda şarabınızı pet su damacanaları içerisinde dinlendirebilirsiniz. Daha iyisi cam, metal hatta olursa meşe fıçıdır. Dinlenen şarap kesinlikle ışık görmemeli. Eğer meşe fıçı dışında bir yerde duruyorsa ağacın tadını da şarabınıza katmak isteyebilirsiniz. Bunun için ham meşe kıymıklarını fırında kuruttuktan sonra kullanmak bir yöntem olabilir. Hazır kesilmiş meşe fıçı küpleri ya da kıymıkları da satılıyor ama fıçı tadını taklit edebilmek için çok fazla kullanmanız lazım!

Fırınlanmaya hazır Meşe Kıymıkları.

Şaraba atılacak meşe kıymıklarını ne kadar fırında tutmak lazım?

Ham meşe kıymıklarını 230 derece fırında 45 dakika kadar tutabilirsiniz. Zaten, mutfak buram buram meşe kokmaya başlayınca olduğunu anlarsınız. Ben soğumalarını beklemeden damacanalara meşeleri ekledim. Ne kadar koyabiliriz sorusuna ise ne kadar çok koyabilirseniz o kadar iyi olur diye cevap verebilirim. Fıçı yüzeyine ne kadar iyi karşılık gelirse o kadar iyi olabilir. Kıymıkları atmazsanız bir sonraki sene yeniden kullanabilirsiniz.


Benim denememde son derece iyi bir meşe tadı şaraba eklendi. Dolayısıyla bu adımın çok hoşunuza gidebileceğini düşünüyorum.

Fırından yeni çıkmış meşe kıymıkları buram buram kokuyorlar.

Şişelenmiş Şarap
Piyasada şişe, mantar, şişeye mantar takma aleti, ısı ile daralan şişe kapşonu satılıyor. Şişeleri eskiden tükettiğiniz ürünlerden ya da çevrenizden temin etmeniz de mümkün..

Eski şarap şişesi etiketlerini şişeleri bir kaç saat suda bekleterek çıkartabilirsiniz.

Yukarıda sayılan malzemeleri temin edip şarabınızı şişeleyebilirsiniz. Şişe mantarı takma makinesi şart mantarı başka türlü şişenin ağzına geçirmek pek mümkün değil. En pahalı yatırım bu alete oluyor ne yazık ki.

Şarap etiketi de bilgisayarda yazı programında hazırlanabiliyor. Ortaya oldukça hoş görünen bir şişelenmiş şarap çıkabiliyor. Arkadaşlarıma şaraptan tattırıp yüzlerindeki inanmaz ifadeyi görmeyi seviyorum. :)



Afiyet olsun. Fazla içmeyin. Günde bir kadeh şarap güzeldir. Fazlası zarar!


Yukarıdaki görselde yer alan alkole karşı uyaran etiketin meali şu olmasın sakın! 18 kadehten fazla içerseniz, arabanızı kaybedebilir dahası hamile bile kalabilirsiniz!

--------------------------------
Okumak İçin Güzel Bir Gün!


Mutluluk Saçan Işık: 
Çoğu Bilim Kurgu, Bazıları Sadece Kurgu Hikayeler isimli kitabımı okumaya ne dersiniz?
Çok sürükleyici ve elinizden bırakamayacağınız bir öykü kitabı.
Sadece Google Kitaplar'da satılıyor.



-------------------------------

48 yorum:

  1. Mrb. Tarifinizi okudum ancak sormak istedigim bir husus var.
    Fermantasyon bitiminde siselemeden once sarabi bekletirken ( ikinci tortuyuda atabilmek icin) siseleein agzini kapatacakmiyiz yoksa acik mi kalacak? Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  2. Tortuyu aldıktan sonra mümkün olduğunca az hava boşluğu kalacacak şekilde serin ve ışık almayan bir yerde saklamanız lazım..

    YanıtlaSil
  3. Burak bey sizin tarifinize maserasyon yani açık fermantasyon yapılmıyor. Kapalı fermantasyona geçmeden önce sıkılmış üzümler kaba doldurulup ağzı tülbent vb bezle kapatılıp mayaların oksijen alması sağlanmayacakmı aydınlatırsanız memnun olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki türlü de oluyor. Ben artık kova kullanıyorum ilk 5-7 günde hava kilidi taksam da arada açıp havalandırsam da değişen bir şey olmuyor.

      Sil
  4. Merhaba uzumlerı sıkıp ilk koymadan sonra fermentasyon asamasında üzerinde beyaz tortular oluştu ancak hava cıkısı da devam etmekte. Bu neden olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temiz bir uzun kaşık ile karıştırın bakalım çökecekler mi?
      Ben hiç karşılaşmadım böyle bir durumla.

      Sil
  5. Merhaba şaraba hava kilidi yaptık kabarcık çıkmıyor 2 şişe biri hazır hava kilidi diğerine kendimiz yaptık sizin tarifinizle yanlışı mız nerede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hava kaçırmıyor değil mi bağlantı noktalarından?

      Sil
    2. Bende gaz çıkışı başladı 2 3 gun devam etti sonrasında biraz daha sicak olsun diye damacana etrafına battaniye sardım gaz çıkışı durdu ne yapmam gerekiyo?

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Hortumdan yaptığım hava kilidi o sırada hazır olanlardan bulamadığım içindi. Bu kadar sene sonra elimde yeterli hava kilidi bulunuyor. Hortum şişe ağzında takılan kapaktan hava sızdırmayacak şekilde takılmalı bir ucu içi su dolu pet şişeye daldırılmalı. 2-5 gün içinde karbondioksit çıkışının başlaması lazım.

      Sil
  7. Teşekkürler bugün başladı 3. gün de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 25 kilo siyah üzümden elde ettiğim cibreyi 6 gün sonra sürerek cam damacanaya alıp hava kilitlerini taktım. Birisi birkaç gaz kabarcigi çıktıktan sonra kesildi diğer iki damacanadan hiç gaz çıkışı baslamadi. Acaba fermantasyon açık maserasyon sürecinde tamamlanmış olabilir mi yoksa birkaç gün beklemelimiyim?

      Sil
    2. Büyük ihtimalle bir sorun yok. Fermantasyon tamamlanmış olabilir. Bir süre daha hava kilidi takılı dursun.
      Eğer fermantasyon durdu ise:
      Tadına bakabilirsiniz. Şeker tadı alırsanız fermantasyon serin havalardan dolayı durmuş olabilir. 25 derece civarında tutun. Hafif karıştırın.
      Benim de fermantasyon maserasyon sırasında tamamlandı gibi bu sene. Tadına baktım bir sorun yok. Sıkıp hava kilidi ile bir süre dinlendireceğim ben de.

      Sil
  8. Burçak Bey, dediğiniz gibi yaptık. Posadan ayırıp 1.5 litrelik şişeye koyduk ve üzerine hava filtresi taktık. Çok hızlı bir şekilde başlayan baloncuk çıkışı 6. günde durdu. Acaba fermantasyon bitmiş midir? Yoksa bir problem mi var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç gördüm kusura bakmayın. Şimdiye kadar beklettiyseniz artık süzebilirsiniz. 6 gün fermantasyon normal. Bu sene biraz uzun sürdü sıcak havalar. İyice çalkalayıp gazını atın. Gaz içinde çözünmüş olarak kalan karbondioksit. İçinde kalırsa, tortusu alta çökmez.

      Sil
  9. Burçak Bey, birinci aktarmadan sonra koyduğumuz pet damacanın hava boşluğu olmayacakmı? İkinci aktarmaya ne zaman geçmeliyim? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Üstte olabildiğince az hava boşluğu kalmalı. Ancak aktarmayı yaptıktan sonra içindeki gazı çıkartmak lazım! O nedenle, yarım dolu damacanalarda şiddetle çalkalayıp, içindeki gazı çıkartın. Böylece daha kolay berraklaşacaktır.

      Sil
  10. Burçak Bey merhaba, ilk şarabımı 2017 yılında sizin bu tarifiniz ile yapmıştım ve çevremde efsane oldu o şarap. (antep karası üzümü tercih etmiştim) bu yararlı paylaşım için çok teşekkür ederim. Merak ettiğim bir konu var, ürünü berraklaştırdıktan sonra meşe fıçı da ya da damacana da ne kadar süre bekletebiliriz fikriniz var mı? (şişelemeden önce).

    YanıtlaSil
  11. Ben bir yıla kadar bekletiyorum. Bekledikçe güzelleşiyor. Daha fazla da bekleyebilir gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. MERHABA BURAK BEY,20 KG ÜZÜM ALDIM SÖYLEDİĞİNİZ GİBİ TEK TEK EZDİM,YARIN SÜZECEM SUYUNU,AMA ELİMDE HİDROMETRE YOK NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM,NEKADAR ŞEKER KATMALIYIM,YARDIMCI OLURMUSUNUZ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazarda satılan üzüm ile %5-8'lik alkol alabildim en çok. Tadına bakın şıranın. Bal gibi tatlı olmalı değilse şeker eklemek iyi olabilir. Ama yoğunluğunu ölçemeyince işiniz zor tabi. Öyle de yapabilirsiniz göz kararı 20 litreye yarım kilo kadar şeker de karıştırabilirsiniz. Canınız nasıl isterse.

      Sil
  14. TAMAM TEŞEKÜR EDERİM BURAK BEY,PEKİ ŞİMDİ SİPARİŞ ETSEM HİDROMETREYİ FERMANTASYON SIRASINDA ÖLÇSEM YOĞUNLUĞUNU NASIL OLUR?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fermantasyon başladı mı yoğunluk düşmeye başlar. Dolayısıyla ölçüm yanlış olacaktır büyük ihtimalle.

      Sil
  15. Burak bey bir sorum daha olacak daha önceki yaptığım şaraplara şırası çok tatlı olduğı için şeker katmamıştım,alkol oranı çak az,şimdi onlara hidrometre ölçüsüyle şeker katsam alköl oranı artarmı, olmaz derseniz ne yapmalıyım,şimdiden teşekür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarap olmuş şeye şeker katılmaz! Tüketin gitsin onları. ☺️

      Sil
    2. Alköl oranı çok az en iyisi dökeyim,peki burak bey şu an elimde posasıyla beraber 20 kg üzüm var demiştimya,onları ezeli 3 gün oldu, hidrometre sipariş etsem 3 ila 4 gün hidrometrenin gelmesi sürer, 3.4 gün daha bekletsem bir problem olurmu,yoksa süzsem hidrometre gelince yoğunluğunu ölçüp öyle şeker ekesem olurmu? Teşekürler.

      Sil
    3. Dene bakalım hocam. Serin bir yerde beklet fermante olmasın.

      Sil
  16. Merhaba Şarap İçin Toz Hamur Mayası Kullansam Olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben maya kullanmıyorum. Üzümün üzerinde gelen bakteriler işi görüyor.
      Deneyin, büyük ihtimalle olacaktır.

      Sil
  17. Burçak bey nar şarabı yaptım ama fermantasyon bitmiyor sürekli hava kabarcığı çıkıyor iki ay soğukta bıraktım bilmeden bir aydır da uygun ortamda ama üç ay olacak bozulmuş mudur. Not üzüm şarabı yaptım efsane oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarabınızın tadına bakın. İçilebilir gibi ise bozulmamıştır. Eğer içerisindeki gazı çıkartmak istiyorsanız, tortusunu aldıktan sonra hızlıca karıştırın gazı bitince kullanılabilir hale gelecektir.

      Sil
  18. Burçak Bey maserasyonda 8. gün açık kovada kabuklar üste çıkmayı bıraktı sizce soru n nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5. günden sonra sıkabilirsiniz. Büyük ihtimalle fermantasyon durmuştur. Tadına bakın. Şekerli değilse sorun yok sıkın, hava kilitli düzenekle dinlendirin. Şekerli ise 25 derece bir ortamda tutup karıştırın fermantasyon devam edebilir. Yine hava kilitli bir ortamda tabi.

      Sil
    2. evet şekersizdi sıktım ve hava kilitli ortamda dinleniyor şuanda ama kilitten kabarcık atmaya henüz başlamadı. Teşekkürler.

      Sil
    3. Burçak Bey hava kilitli ortamda dinlenmeye aldım fakat bugün 3.gün hala hava kabarcığı çıkmıyor hava kilidinden.

      Sil
  19. Burçak Bey bugün 4.gün hava kilidinden hava çıkışı hala başlamadı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1-) Ortam 25 derece civarı olmalı.
      2-) Üzümleri yıkamadınız değil mi?
      3-) İlk 5-7 gün maserasyon olarak adlandırılır. Bu zamanda hava kilidi takmadan ağzı açık bir kovada üzeri tülbent ya da kovanın kapağı hava alacak şekilde beklenebilir.
      4-) Her gün temiz bir oklava ile iyice karıştırın.
      5-) 5-7. günün sonunda sıkabilirsiniz.
      6-) Sıkılmış üzümleri hava kilitli kapta karbondioksit gazı çıkışı için karanlık bir ortamda gaz çıkışı bitene kadar bekletin. Tadına bakın şeker tadı almamanız lazım. Buruk bir tadı olmalı.
      7-) 5 - 15 gün gaz çıkışı sürebilir. Sonra temiz bir hortumla alttaki çöküntüyü almadan başka bir şişeye alın. İyice çalkalayıp içindeki gazı çıkartın! Şişeyi ağzına kadar doldurun. Ne kadar çok aktarma yaparsanız şarap o kadar berraklaşır.

      Sil
    2. Ali bey tadına bakın. Hava çıkışı olmuyorsa fermantasyon bitmiştir. Buruk tadı varsa olmuş demektir. Şişe altında tortu çöktükten sonra, aktarma yaparak berraklaşmasını sağlayın.

      Sil
    3. Üzümleri yıkamadım Burçak Bey
      8.gün fermentasyondan sonra 2 kovadan birinde kabuklar üste çıkmayı bıraktı
      Söylediğiniz gibi 2 kovayı karıştırıp hava kilitli kovaya süzüp aktardım .
      Karanlık Hava kilitli kovada 4. gün ve hava kilidinden hava çıkışı olmuyor umarım sorun yoktur.
      Normalde hava kilitli ortamda hava çıkışı olması gerekmiyor mu?

      Sil
    4. Ali bey, Tadına bakın. Büyük ihtimalle 8 günde tamamlanmış olmalı. Eğer tatlı ya da ekşi değilse sorun yoktur. Buruk bir tadı olmalı. Tortu çöktükçe düzelir tadı. Tortu bir miktar çöküp altta toplanınca başka şişeye aktarın. Aktardıktan sonra karıştırın, gazı çıksın. Bu aktarma işini berraklaşıncaya kadar 2-3 kere yapmanız gerekebilir.

      Sil
    5. Aynen uygularım teşekkürler Burçak Bey

      Sil
  20. Kurulumun 2. günü şişenin üstündeki streçi biraz yırttım içeri hava girdi bozulmuş mudur şarap ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay kolay bozulmaz. Hatta ilk 5-7 gün üzerini sadece tülbentle kapatarak da yapabilirsiniz.

      Sil
  21. Burçak bey merhaba,
    Bu yıl da sizin tarifinize göre denedik şarabı. Umarım başarırız.
    Bu meşe kıymıklarını ne zaman koyuyorsunuz şaraba? Bir de nereden alıyorsunuz? Herhangi bir meşe ağacı olmuyordur herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meşe kıymıklarını şarapların altında kalan tortuyu 2-3 kez süzdükten sonra dinlenmeye alırken ekliyorum. Fırında meşe kıymıklarını hafif yakarak yapıyorum. Mobilyacı bir arkadaşım var ondan alıyorum.

      Sil

Mağara

  Daha önce Mağara Alegorisi hakkında yazmıştım. Bu sefer bir şarkı sözü yaptım ve Suno'ya bestelettim. Böyle yazınca çok basit bir şek...