18 Kasım 2013 Pazartesi

Khan Academy Artık Türkiye'de!


Eğitim konusunda ülkece ciddi kalite azalması yaşadığımız bir gerçek. Öğretmen açığı bir türlü kapatılmazken, geleceğimiz olan gençler, eğitim adına en değerli dönemlerinde büyük bir kayıp yaşıyor. Gittikçe artan niteliksiz, eğitimsiz gençleri Türkiye'nin geleceğine hazırlıyoruz. Bu kadar olumsuz bir durum söz konusuyken, Yeni Medya'dan bu gidişi önleyebilecek bir cevap geldi. Üstelik, kazanç peşinde olmayan bir oluşumdan.
Eğer dilerseniz bu yazıyı benim sesimden dinlemek için bu linke tıklayın.

Merhaba,

Eğitim şüphesiz ülkemiz için en önemli konulardan biri. Ancak görülen o ki, eğitim kalitesi giderek düşüyor. Eğitim politikasını idare eden güç, adeta nasıl "daha kötü eğitilmiş nesiller yetiştiririz?" sorusunun cevabını arıyor gibi. Ancak eksik kalan eğitim ihtiyacına karşılık İnternet teknolojisi belki de sıkı bir cevap verebilir. Bir türlü anlaşılmayan konuları anlamak için sanal bir öğretmenin konuları bir bir anlattığı dersler imdada yetişse fena mı olur?

Bu iş nasıl başlamış derseniz, hikayesi oldukça ilginç aslında. Dilerseniz biraz bahsedeyim. Amerika'da Boston'da yaşayan Salman Khan isimli bir hadge fon analisti, New Orlenas yaşayan kuzenlerine derslerinde yardımcı olmak için, matematik derslerini anlattığı videolarını Youtube'a yükleyip kuzenlerine ulaştırır. Bu arada herkes yararlanabilsin diye, bu videoları kamuya açık olarak paylaşır. Dersler, Amerika'da sadece Salman Khan'nın kuzenlerinin değil pek çok öğrencinin imdadına yetişir. Elinden geldiğince zaman içerisinde derslerin sayısını artırır ve oldukça büyük bir kütüphane oluşturur.



Bir süre sonra, durum o kadar yoğun olarak konuya eğilmeyi gerektirir ki Khan işini bırakıp kazanç peşinde olmayan bir organizasyon kurar ve eğitim videolarını hem çoğaltır, hem de konuları çeşitlendirir. Ülke çapında inanılmaz bir ilgi gören eğitim sistemi, sınırları aşıp, dünyanın pek çok yerinden erişen kullanıcılar tarafından büyük ilgi görür. Khan Academy'nin doğuş hikayesi kısaca böyle. Şimdilerde günde 200 bin civarında ders izlendiğini belirtmek, konunun boyutu hakkında bilgi vermesi açısından yararlı olur sanırım.

Sonunda bu organizasyon yurdumuza da geldi. Dersler kısmen yerelleştirip, Türkçe olarak, yararlanmak isteyen öğrencilerin kullanıma sunuldu.

Şimdilik 4500 civarında ders kaydı var. Lise matematiği, fen, sosyal bilimler, üniversite seviyesinde finans içerikler arasında.

Ders videoları 5 ila 20 dakika uzunlukta. Bunun nedeni, içeriğin kolay anlaşılabilmesini sağlamak. 1500'e yakını Türkçeleştirilmiş durumda. Khan Academy kütüphanesi Türkçeleştirilmeye devam ediyor.

Matematik temelden eğitime başlıyor. 1+1’den başlayarak diferansiyel denklemlere doğru ilerlemek mümkün. Hangi konuyu öğrenmeye ihtiyaç duyuyorsanız, o konuyu izleyebilirsiniz. Fen Bilimleri bölümünde Fizik, Kimya, Organik Kimya ve Biyoloji konularını öğrenmek tamamen size kalmış. Sosyal Bilimler, Sanat Tarihi, Tarih içeriklerde bulabileceklerinizden. Khan Academy’de Ekonomi, Finans, Tıp ve Sağlık, Kozmoloji, Astronomi, Bilgisayar Bilimi yanında, Projeler, Keşifler, Buluşlar, Ters Mühendislik ve Robot Yapımı gibi farklı konularda eğitim videoları da var.



Ders görüntülerinin Türkçeye çevrilmesi işini Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı gerçekleştiriyor. Türkçe dublajlı görüntüler olabildiği gibi Türkçe Altyazılı görüntüler de var.

Öğrenciler, kendi başlarına izleyebilecekleri gibi, bu görüntüleri öğretmenler derslerde kolay anlatımları ve görsellikleri nedeniyle izletebilir.

Hazır yerelleştirmeye başlamışken, bizim eğitim siteminde hangi sınıfın hangi dersine karşılık, hangi görüntülerin geldiği de web sitesinde gelecekte belirtilirse faydalanmak daha kolay olur diye düşünüyorum. Yine gelecekte, küresel eğitim içeriğine bizden de katkılar olur umarım.

Videolar YouTube üzerinde depolanıyorlar. Dolayısıyla erişim ve izlenmeleri de son derece kolay.

Tüm bu hizmet bedelsiz. Dolayısıyla tek yapmanız gereken, biraz zaman ayırıp bu videoları izlemek. Hepsi bu. Düşünen ve emek verip bu hale getiren herkese teşekkürler.

İşte yeni medyanın bir başka ilginç kısmı. Yeni medyanın bu konuda ülkemizde bir etkisi olup olmayacağını ise önümüzdeki senelerde göreceğiz.

İyi günler dilerim.


Detaylı bilgi için:
http://khanacademy.org.tr
https://www.facebook.com/khanacademyturkce
https://twitter.com/KhanAcademyTr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatay Zeka

Bir süredir Suno.com (#reklam değil) ile oynuyorum. Önce bir Eurovision taşlaması rock şarkı yaptım . Aslında öylesine pek ne yaptığını anla...