29 Temmuz 2013 Pazartesi

Ekşi Sözlük Nedir?


Ülkemizden sosyal medya sitelerini anlatmaya devam ediyorum. Bu sefer belki de ülkemizdeki en eski ve bilinen ilk sosyal medya sitesinden söz etmek istiyorum.
Merhaba,

Ülkemizde sosyal medya sitelerinin en eskilerinden biri Ekşi Sözlüktür. 1999 yılında Sedat Kapanoğlu tarafından kurulmuştur. "Kutsal Bilgi Kaynağı" olarak anılardan silinmeyen muzip sloganı da hala aklımda.

Bundan yıllar önce sourtimes.org alanadının altında bir subdomain olarak yaşama gözlerini açtı Ekşi Sözlük. Adres çubuğundan yazıp ulaşması da zor olduğundan insanı uğraştırırdı ne yalan söyleyeyim. O zamanlar Google da böyle leb demeden siteyi önünüze getirecek kadar gelişmemiş olduğundan, inanmazsınız belki ama adres çubuğuna tam olarak http://sozluk.sourtimes.org girilerek ulaşılanbilen bir yerdi. Ben severdim, çünkü olur olmadık akla gelen her türlü kavramı aradığınızda o konuda bazı girişlere ulaşabiliyordunuz.

Yurt dışında benzer siteler var. Hemen hemen aynı tarihlerde kurulan h2g2.com ve everything2.com ve viki yani ansiklopedi sitelerini de benzerler arasına koymak mümkün.

Bilmediğiniz bir kavram hakkında kullanıcılar tarafından oluşturulmuş bir içerik okumak için keyifli bir kaynak oluyordu Ekşi Sözlük. Zamanla içerikleri giren kullanıcılar bu girişleri güncel ve taze konularla da genişletip aralarında bu konuyu değerlendirmeye başladıklarında son derece sosyal bir ortam ortaya çıkıverdi.

Yoğun gündemi takip ederken biraz nefes alıp aklınızı dağıtmak, yada bir kavramı (ansiklopedilerden değilde) kısa yoldan arayıp bulmak istediğinize girip bakmak için ilginç bir sitedir.

Site tasarımı son derece sade. Resim göndermek mümkün değil ancak bir resme ya da bir İnternet sitesine veya video'ya link vermek mümkün. Reklam alarak gelir elde edebiliyor. Ancak reklam verenlere ilişkin olumsuz girdilerin finansal endişeler ile silinmesi gibi nedenlerle bile kullanıcılar zaman zaman rahatsızlıklarını dile getirebiliyorlar.

Yazarlar yönünden ele alındığında, Ekşi Sözlük kendini ifade etme ve okurlarla içerik paylaşma açısından bağımlılık yapan bir sosyal medya sitesidir. Pek çok başka sosyal medya sitesine de içerik paylaşımı yoluyla katkı yaptığını söylemek yerinde olur.

Ekşi Sözlüğün bu kadar yıl ayakta kalması ve başarılı olması yüzünden pek çok benzer, adeta klon sözlük sitesi kurulmuştur. Bunlar içerisinde özellikle kendi argo konuşma protokolünü oluşturmuş olan İnci Sözlük en bilinenlerindendir.

Eğlencesine de olsa bir Sözlük oluşturmak amacıyla yola çıkıp, son derece iyi bir şekilde gündemi takip edebileceğiniz güçlü ve yaygın bir sosyal paylaşım sitesi haline gelmiş olan Ekşi Sözlük şüphesiz yurdumuzun en etkili ve bilinen, aynı zamanda da en eski sosyal medya sitesidir.

Burada genellikle rumuzlar ile yazıldığı için girişler daha bir özgürce bazen de provakatif olabiliyordu. Türkiye'de İnternet'in zapt-ı rapt altına alındığı tarihe kadar kah şaka, kah kahkaha ile gidişini sürdürdü site. Her ne kadar yazarlarını seçerken özenli olmaya dikkat edilse de sıkıntılı zamanlar yaşandı ister istemez. 2007 - 2011 döneminde yazarlarının kimlik bilgilerini ilgili makamlara iletmek zorunda kalmasına kadar giden sarsıcı gelişmeler yaşansa da site halen hayatına devam etmektedir.

Yazarlarının girdiği içerikler anında gözden geçirilemediği için zaman zaman büyük kargaşalar yaşanabilmektedir. Son günlerde böyle bir nedenden dolayı sıkıntılı bir dönem geçiren Ekşi Sözlük yönetimi kamuoyuna olabildiğince zamanında provokatif bir başlığı sildiğini anlatmaya çalışmakta ancak yine İnternet'in yapısı gereği ekran görüntüleri başka mecralarda paylaşılmaya devam ettiğinden kendini ifade etmekte ve derdini anlatmakta zorlanmaktadır.

Burada Ekşi Sözlük içeriği okunurken en dikkat edilmesi gereken konu, yazılanların hiç birine körü körüne inanılmaması gerektiği ve bu bakış açısıyla kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriğin, kendi akıl süzgecinizden dikkatli olarak geçirilmesinin şart olduğudur. Bu yapılmadan, site içeriğine karşı toplumun çeşitli kesimlerinden yöneltilen tepkilerin ancak toplumsal toleransımızın eşiğinin daha yukarı çekilmesi ile azalabileceğini düşünüyorum. Ancak sanırım bunun için hala erken.

Sonuç itibariyle Türkiye'deki kanuni düzenlemeler nedeniyle herhangi bir İnternet sitesi devam ettirmek bile zorken binlerce kullanıcının içerik oluşturduğu bir sosyal medya sitesini ayakta tutmak oldukça güç. Oysa Facebook ve Twitter gibi ülkemizden milyonlarca kullanıcıya sahip yabancı sosyal medya sitelerinden kullanıcılar hakkında bilgi almaya çalışan resmi makamlarımızın olumsuz cevapla karşılaşması da yakınlarda hatırladıklarımız arasında.

Yazarı olmasanız da Ekşi Sözlüğe arada sırada girip, bir göz atmanızı tavsiye ederim.

İyi günler diliyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yolculuk

Yapay zeka ile müzik yapan uygulama Suno ile bir şarkı daha yaptım. Sözlerini ben yazdım. Videosunu da Suno oluşturuyor ancak ben üzerine ba...