17 Temmuz 2013 Çarşamba

Bulutta Evrak Depolayın


Hiç bir şeyi atamayanlardan mısınız? Peki, bütün sakladığınız dokümanlarınızı sayısallaştırıp bulut üzerinde saklamaya ne dersiniz? Laf aramızda, atın kurtulun hepsinden. Kağıtların esiri olmayın!
Merhaba,

Depolama için en başlarda disketler vardı. Daha sonra disketlerin yerini CD'ler aldı. Her ikisi de uzun süre işimizi gördü. Taşınabilir diskler çıktığında, durum biraz değişti çünkü depolama alanı inanılmaz miktara artmıştı. Ancak bir süre sonra taşınabilir disklerin aslında çok zor taşındıkları görüldü. Teknoloji yine imdada yetişti ve usb bellekler yeni depolarımız oldu. Tam alışmışken usb belleklere, bulut depolama diye bir kavram, yanımıza hiç bir şey almadan her yerden belgelerimize erişme imkanını sağladı.

Evrak, arapça varak (kağıt yaprak) çoğuludur. Gerekli evrakı saklamak işinize yarayabilir. Ancak ev ortamında giderek size gerekli gelen tonlarca kağıdın arasında toz, kir içerisinde kalmışsanız durum hem siz hem de sizinle birlikte yaşayanlar için zor olabilir. Eğer söz konusu olan birkaç klasör ise tabi ki sorun yok, ancak evrak saklamak için, bir ya da bir kaç odanızı feda ediyorsanız sorunun boyutu çok ciddi olabilir. Böyle bir durumda atmaya kıyabilirseniz o size göre değerli kağıtlarınızı hepsini sayılaştırıp İnternet'te saklamanız mümkün. Üstelik kategorilere ayırabileceğiniz için bu sakladıklarınızdan lazım olanlara her istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Öncelikle eğer odalar dolusu sakladığınız öte beri varsa, bunun bir fotoğrafını çekin. Bir süre sonra fotoğrafı inceleyin. Pek çok gereksiz, işe yaramaz öte beri görüyorsanız, onları toplayıp çöpe yollamanın zamanı gelmiş olabilir.

Eğer akıllı bir telefonunuz ya da tabletiniz varsa, belki farkında değilsiniz ama aynı zamanda bir doküman tarayıcınız da var. Google'ın Drive özelliği sayesinde 15 GB kadar bir alan emrinizde. Buraya dünyalar sığar. Android ya da iPad tabletinize, telefonunuza Google'ın Drive uygulamasını indirin.

Bu uygulama fotoğraf kamerasını kullanarak dokümanları tarar ve onları pdf yani neredeyse endüstri standardı haline gelmiş bir formatta saklar. Ayrıca bunu İnternet'te Google'ın size ayırdığı alana yükler. Böylece, depoladığınız o kağıda artık ihtiyacınız kalmamıştır. Yeniden değerlendirmek için kağıt toplayan bir yere bırakabilirsiniz. Belki tüm bu tür kağıtları tarayıp depo alana göndermek ve onları türlerine göre ayırmak zor gelebilir ama sadece bir kez yapılacak iş.

Google+ fotoğraflar kısmında 2048*2048 piksele yani yaklaşık 4 megapiksele kadar fotoğraflar limitsiz olarak yüklenebiliyor.

Box.com eğer Drive kullanmak istemezseniz güzel bir alternatif olabilir. Box'un da uygulamasıyla akıllı cihazınıza evrakı fotoğraf olarak yüklemek ve adını istediğiniz gibi belirlemek mümkün. Böylece aradığınızda kolayca bulmanız da olası. 5 GB alanı gözünü kırpmadan sistemlerine kayıt olanlara bedavaya veriyorlar. Bu da iyi bir alternatif. Aynı zamanda ses, görüntü de aynı şekilde anında uygulama üzerinden kaydedilip bulut depo alanına yüklenebiliyor. Fazladan özellik göz çıkartmaz sanırım.

cx.com da bulut depolama hizmeti veriyor. Hiç de azımsanmayacak bir 10 GB bedava alanı kaydolduğunuzda emrinize veriyor. Uygulaması, isterseniz çektiğiniz fotoğrafları doğrudan bulut alanınıza yükleyebildiği için uygulamayı çalıştırıp belgelerinizin fotoğraflarını çekmeniz onların otomatik olarak depolanmaları için yeterli oluyor.

Daha pek çok depolama çözümü mevcut. Mesela, 1 TB bedava fotoğraf depolamanıza imkan sağlayan Flickr.com ya da bu işleri ilk başlatanlardan dropbox.com da alternatifler arasında. Ülkemizden bir servis isterseniz TTNET kullanıcıları için 20 GB alanı bedava sağlıyor.

Bir keresinde bir yerde okumuştum. Eğer 6 ay herhangi bir eşyaya elinizi sürmüyorsanız onu atabilirsiniz diyordu. Hadi, bir yıl yapalım bu süreyi. Gereksiz öte beriden kurtulmak yaşam kalitenizi artıracaktır. En azından, tozundan kirinden kurtulmak bile, bir adımdır.

Gelin, özenle sakladığınız o kağıt yığınlarını sayısallaştırıp, kurtulun onlardan. Yaşam alanınızda değil, bulut sürücülerde yer işgal etsinler.

Bütün bu sayısallaştırdığınız içeriği her ihtimale karşı bir usb bellek ya da taşınabilir sabit diskte, en azından bilgisayarınızda da bir yerde tutmanızda veya birden fazla bulut depoya aynı dosyaları yedeklemenizde büyük fayda var.

Limitsiz depo alanını sağlayan justcloud.com ise diğerlerinden biraz olsun ayrılıyor. iPhone, iPad, Android, Blackberry için uygulamaları mevcut. Sanırım tam kirli çıkınlara yarayacak bir hizmet sundukları, ne dersiniz?

Bu programda pek çok site adresi verdim. Bu programa ve dolayısıyla verilen linklere burcakcubukcu.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Dizimiz devam edecek,

İyi günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Simurg

Simurg, Zümrüd-ü Anka ya da Phoenix olarak isimlendirilen efsanevi kuşlar bana göre aynı adrese çıkan küçük farkları olan bir tür kültürel i...