Fotoğraf http://www.ubuntu.com/devices/phone adresinden alınmıştır.
Ubuntu'yu yıllarca bilgisayarlarımda kullandım. Böyle bir girişimlerinin başarılı olmasını gerçekten isterim. Önlerinde hem avantaj hem de olumsuz bir takım engeller var.
Örneğin Android cihazların binlerce modeli var ve hepsinin kendine özgü uyarlanmış Android sürümleri var. Bu durum üreticileri de işletim sistemi güncelleştirmelerinde zorlayan bir durum. Cihazda kullanılan görüntü işlemcileri, kablosuz iletişim entegreleri, işlemciler gibi bileşenlerin tam olarak desteklenmemesi halinde ciddi uyum sorunları yaşanacaktır. Ama bu sınırlamalar aşılırsa Android'li cihazların bir sonraki işletim sistemi Ubuntu olabilir.
Diğer bir zorluk ise uygulamalar. Uygulama üreticilerinin dikkatini çekebilmek için belli bir sayıda Ubuntu çalıştıran cihaz olması lazım piyasada. Aksi taktirde sadece normal Linux programlarına kalınır ki bu da pek çok popüler uygulamanın (Foursquare, Instagram vb.) bu tür cihazlarda adam gibi çalışmaması anlamına gelecektir.
Televizyon üreticileri de bir şekilde açık kaynak kodu kullanan sisteme yanaşmak istemeyebilirler. Şu kadarını söyleyeyim Linux türevi işletim sistemi kullanan pek çok üretici sadece kendi ürettikleri çevre birimlerini satmak adına sistemlerini kapalı tutabiliyorlar (aptal bir wifi dongle için 140 Lira vermiştim. Oysa piyasada 25 liraya bile wifi dongle var).
Geriye kullanıcıların kendi başlarına Ubuntu yüklemeleri kalıyor. Bu durumda yine baştaki soruna dönüyoruz. Tüm donanım bileşenleri doğru bir şekilde desteklenecekler mi?
Bana göre bu hareket sırf bu donanım bileşenlerinin doğru olarak desteklenememesinden dolayı çuvallayacak. Umarım Canonical mühendisleri beni yanıltırlar ve bu atılımlarında başarılı olurlar.
Bakalım cihaz üreticileri olaya ne derece sıcak bakacaklar? Onları ikna edemezlerse de ilerlemeleri pek mümkün görünmüyor.
Hadi Canonical yanılt beni ne olur!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder