18 Temmuz 2012 Çarşamba

İşten Ayırma Süreci İçin Barışçı Çözümler Nasıl Uygulanır?


Pozitif kurum kimliğine kavuşmuş, profesyonelce yönetilen işletmelerde işten ayırma sürecini acısız ve taraflara zarar vermeden, barışçı yöntemle gerçekleştirmek neden iyidir?

  • İnsana verilen değer açısından içeridekiler ve dışarıdan bakanlar üzerinde olumlu etkisi vardır.
  • İşten ayrılan personelin yaşadığı sarsıntıyı (travma) azaltır.
  • Diğer çalışanların işten ayrılma kabusu ile stresli ve verimsiz çalışmalarının önüne geçer.
  • Uzun hukuki süreçler için yapılan masrafları azaltır.
  • İş barışını ve aidiyet duygusunu artırır.
  • Gelecek korkusu ile stresli çalışanları rahatlatır.
Peki işten ayırma ile ilgili ne tür uygulamalar gerçekleştirilebilir?


  • Öncelikle çalışanlar yetkinlikleri, yaptıkları iş ve konumlarına ve kıdemlerine göre değerlenmelidir (bir tür iş değerlendirmesi). 
  • Her çalışan için Bireysel Emeklilik çözümleri en baştan sağlanmalıdır (İşveren belirli oranda bir prim ödemesini yapar).
  • Kanuni gerekler yerine getirilmeli (kıdem ve ihbar tazminatı, kullandırılmamış izin karşılıkları vb.)
  • Kıdem göz önünde bulundurularak ek ödeme imkanı sağlanmalıdır (bunun için bir fon oluşturulup yönetilebilir).
  • Belirlenen konumlarda olan çalışanlara ek imkanlar sağlanabilir (Şef, Müdür, Genel M. Yrd., Genel Md. gibi)
Şüphesiz bu tür uygulamalar maliyet olarak bütçeye yansıdığı için firmaya yük getirecektir. Ancak bunun çalışan kalitesi ve mutluluğu açısından faydaları vardır. Örneğin bu uygulamalar sayesinde firma daha çok tercih edileceği için çalışan kalitesini artırmak kolaydır. Böylece en iyi personelle daha başarılı çalışan bir firmanın daha çok kazanacağı ve bu ek maliyetleri daha kolay karşılayacağı mantıksal olarak doğrudur.

Neler yapılabilir?

Örneğin şefinizi işten ayırıyorsunuz. Önceden belirlenmiş ek ödemelerle birlikte en azından 2 yıl kadar hayat standardını bozmadan geçinebileceği ödeme yanında, kullandığı telefon, bilgisayar güzel hediyeler olabilir.

Müdür için daha geniş bir paket içerisinde ek olarak kullanmakta olduğu otomobili hediye etmek düşünülebilir.

Profesyonel yönetimin aklının bir köşesinde tutması ve üst yönetime kabul ettirebilmek için baskılaması gereken ana düşünce: Kimsenin (üst yönetimdekiler de dahil) sonsuza kadar bulunduğu konumda çalışamayacağı ve bir gün işten ayrılma zorunda kalabileceğidir.

Biliyorum kulağa zor gibi geliyor, ancak belki de çok başarılı ve bir kurum için kaçınılmaz çözümlerden biri insan kaynağını devamlı yüksek motivasyonlu ve gelecek endişesinden uzak tutmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Simurg

Simurg, Zümrüd-ü Anka ya da Phoenix olarak isimlendirilen efsanevi kuşlar bana göre aynı adrese çıkan küçük farkları olan bir tür kültürel i...