16 Şubat 2011 Çarşamba

Microsoft ve Nokia İşbirliğinden Ne Çıkar?


Nokia ve Microsoft stratejik bir işbirliği anlaşması yaptılar. Bundan böyle, Nokia akıllı telefonlarda ve mobil ürünlerde Microsoft işletim sistemi kullanacak gibi görünüyor.

Nokia'nın Yönetim Kurulu Başkanı (CEO) Stephen Elop Eylül 2010'a kadar Microsoft'ta çalışıyordu. Nokia ise telefon pazarında uzun süreden beri kan kaybediyordu. Resistif dokunmatik ekranlı akıllı telefon ürünlerinde yaşanan başarısız satış grafikleri de eklenince 90'lı yıllardan beri pırıl pırıl parlayan Nokianın yıldızı epeyce bir sönükleşmişti. Bakalım bu son işbirliği sonucunda yıdız yeniden parıldayacak mı yoksa süper novaya dönüşüp etrafındaki pek çok şeyi de yutup yok mu edecek? 

Sosyal medya'da (Twitter) geçtiğimiz hafta bu konu ile ilgili ilginç yorumlar dikkat çekti. Şüphesiz en ilginci "İki hindiden bir kartal olmaz" şeklinde olanıydı.

Nokia uzun süreden beri Symbian işletim sistemli akıllı telefonları ile öne çıkmıştı. Finlandiya merkezli çok uluslu teknoloji şirketi Nokia 2 seneye yakın bir süredir piyasada rakipleri karşısında başarısız bir çızgide yoluna devam ediyordu. Özellikle uzakdoğu merkezli şirketler olan Samsung, LG son zamanlarda HTC karşısında pazarda çok gerilerde kalan Nokia'nın birşeyler yapması bekleniyordu ama Microsoft ile işbirliği anlaşması duyulunca yankıları pek de olumlu olmadı. CEO Stephen Elop'un çalışan sayısında indirime gidileceği konusundaki açıklamaları da işin tuzu biberi oldu.

Aslında her şey Apple firmasının akıllı bir telefon üretip pazarı alt üst etmesi ile başladı. Apple, iPhone ile aslında zaten bilinen ve kullanılan teknolojileri daha iyileştirip kullanıcılar için kolaylaşmış bir şekilde bir de çoğu bedava olan dev bir uygulama arşivinin eşliğinde pazara girmişti. Gerisi çorap söküğü gibi geldi. Milyonlarca iPhone satılırken, pazarda pek çok üretici buna karşı duruş aldılar. En önemlisi ise çok noktalı dokunma sağlayabilen kapasitif ekranların yaygınlaşması oldu.

Ardından Google tarafından desteklenen işletim sistemi Android sahneye çıktı. Tıpkı Nokia'nın kullandığı Symbian gibi özünü Linux işletim sisteminden alan Android fırsatı gören pek çok üretici tarafından akıllı telefonlarda kullanılmaya başladı. Özetle Android, iPhone işletim sistemi olan iOS karşısında yükselen bir grafik izlerken Nokia ısrarla bu duruma karşı bir şeyler yapmadı.

Microsoft mobil cihazlarda işletim sistemi olarak kullandığı Windows CE gelişmişi Windows Mobile 7 ile yakın zamanda pek de parlak olmayan bir çıkış yaptı. Bu da bulunsun, diyen pek çok akıllı telefon üreticisi biraz da gelişmeleri görme amacıyla Windows Mobil 7 işletim sistemini içeren telefon modellerini piyasaya sundular. Hatta bazı üreticiler birden fazla işletim sistemi (WM 7 ve Android) ile açılıp kullanılabilen akıllı telefonlar bile ürettiler. Daha bu çabalar sonuçlanmadan Nokia'nın Microsoft ile anlaşmasının haberi gelince yapılan yorumlar da ister istemez olumsuz ifadeler içerdi.

Finlandiya gazetelerinin ileri sürdüğü gibi bu anlaşma "sonun başlangıcı" mıdır bilmem ama son iki yıldan beri Nokia'nın hantal yaklaşımları pazarda ciddi bir pay kaybı olarak firmaya geri dönmüştü. Bence bundan sonra da Nokia Windows Mobile işletim sistemi ile ciddi bir kazanım sağlayamaz. Yazının başında değindiğim gibi eskiden parlayan Avrupa'nın parlak yıldızı, içine çökerek bir süper novaya dönüşüp Microsoft'u bile yanında mutlak hiçlik noktasına çekebilir.

Bakalım zaman neler göstecek?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yatay Zeka

Bir süredir Suno.com (#reklam değil) ile oynuyorum. Önce bir Eurovision taşlaması rock şarkı yaptım . Aslında öylesine pek ne yaptığını anla...