30 Mayıs 2009 Cumartesi

Teknoloji Korkusu ve Terminator Salvation

Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor. Teknolojik gelişmeler sayesinde daha iyiye ve güzele kavuşuyoruz. Gerçi işin karanlık bir yönü de var, teknolojik ürünler üretebilmek için kaynakları hızla tüketip kendi çevremizi kirletiyoruz. Kendi çevremizi kirletme ve güzelliklerden mahrum kalma konusunda Marmara Denizine yaptıklarımız iyi bir örnektir. Doğal lağım boşaltım alanı olarak yıllarca kirletilen deniz, bir süre sonra yanına yaklaşılamaz hale gelmişti. Ancak akıllıca yapılan yatırımlar ile kirletme eylemi durunca deniz yeniden kendine geldi. Demek ki ne yapıyorsak, kendi kendimize yapıyoruz. Bu aralar vizyona giren Terminator Salvation filmi teknoloji ile ürettiklerimizin bize düşman olmaları genel paranoyası ile üretilmiş bir bilimkurgu kasırgasının son ürünü. Önceki 3 film oldukça keyifli olmakla birlikte artık bitti derken dizi film ile de hala bu fikirden ekmek yenebileceğini gören yapımcılar 4. filmi de çektiler. Eminim bilim kurgu meraklıları için keyifli bir seyir imkanı olacaktır. Terminator Salvation filminin tanıtımını aşağıya ekledim dilerseniz izleyebilirsiniz. Filmden önce kendinizi terminatör olarak görmek isterseniz http://terminateyourself.com/ adresinden deneyebilirsiniz. Bilim kurgu filmlerini ve kitaplarını severim. Ancak, teknoloji ürünlerinin bizim alehimize dönmeleri fikri hep paranoyakça gelir. Aynı fikir Galaktica'da da vardır, geçmişte izlediğimiz pek çok filmde de. Hatta o kadar abartılıdır ki, 80286 işlemcili basit bilgisayarlar döneminde bile yapılan filmlerde bu bilgisayarlar gemi azıya alıp insanlığı yok etmeye çalışmışlardır. 2001 Space Odyssey (1968) filmindeki seri katil bilgisayar HAL (IBM harflerinin birer geri alarak oluşturulmuştur) ilk öcü film kahramanı bilgisayarlardandır. Bildiğiniz üzere, 2001'de bilgisayarlar teknolojik gelişmişlik açısından henüz oralara gelmedikleri gibi uzay gemilerimiz de oralara gidememişti. Sanırım filmin bilimkurgu vizyonu, buluş ve keşifleri biraz fazla yakın tarihlere öngörmüş. HAL 9000'in son anlarını izlemek isterseniz, aşağıya ekledim. Uzatmadan söyleyeyim. Yapay zeka bir gün gerçekleştirilir, teknoloji ürünleri düşünmeye başlarlarsa ve "analitik" olarak zekalarını geliştirirlerse mantıklı olan, "sevginin gücünün" farkına varmalarıdır. İnsanlık tabi ki kendisi için bile bir tehdit unsurudur, ancak bu tehditin ortadan kaldırılmasının yolu insanlığı yok etmek değildir. Aksine insanların birbirlerini tanımaları ve tolerans göstermeleri insanlığın geleceği olmalıdır. İnsanın "kendini bil"mesi gerekir. Bakarsınız yapay zeka ürünleri de kendilerini bilir ve tanırlar. Eminim ki, henüz tam anlamıyla varolmayan ama bir gün gerçekleşmesi kuvvetle mümkün olan yapay zekanın insanlığı yok etmeye çalışması fikri, gelecekte de çok satacaktır.

4 yorum:

  1. belki de şimdide gelecektede çok satsın diye sürekli pompalıyorlar ya bu ögeyi :) insanlar kendilerini öldürecek düşman yaratır mı? bence yaratır. ama bunun robotlarda olması için baya bir yol katedilmesi gerekiliyor sanırım..

    YanıtlaSil
  2. "...teknoloji ürünlerinin bizim alehimize dönmeleri fikri hep paranoyakça gelir..." yaklaşımındaki doğrunla, belli ki; "biyolojik terminatörlerin, hani marmara denizini doğal foseptik'e çeviren ve sonra eviren ve de tüm değerleri paraya yükleyen iyi-kötü yapay zekali terkinatörlere ulaşmak amacın...Aman dikkat!!!

    YanıtlaSil
  3. Terminator: The Sarah Connor Chronicles bence bilimkurgu sevenler açısından bir parça gözden kaçırılmış bir dizi. Serinin 2. ve 3. filmlerinde, Arnold Schwarzenegger karakteri üzerinden makinalara eklenen insansı davranışlar (az ve derinliksiz), Sarah Connor Chronicles'da özellikle Cameron karakteri üzerinden çok güzel işleniyor ki bazen neredeyse Philip K. Dick romanlarındaki "biz kimiz, biz neyiz" altmetin tadına yaklaşıyor. Bizde yayınlanan son bölümdeki John Connor-Cameron tamirat-tadilat yakınlaşması ise bence sinema tarihindeki en erotik sahnelerden biri olmaya aday. 4. filmi merakla bekliyorum.
    Bu arada tema seçimin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. @ooruc Tamamen katılıyorum. Temposunu devam ettirebilseler dizi devam edebilirdi. Ne yazık ki olmadı. Ben de merakla 4. filmi bekliyorum.

    Tema için verdiğiniz emeklere teşekkür ederim. biraz değiştirdim ama altta sizin tema duruyor. Ellerinize sağlık. Ayrıca sitemi ziyaretinize de çok sevindim.

    YanıtlaSil

Simurg

Simurg, Zümrüd-ü Anka ya da Phoenix olarak isimlendirilen efsanevi kuşlar bana göre aynı adrese çıkan küçük farkları olan bir tür kültürel i...